De mogelijkheden van de cloud

De term werken in de cloud wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Een voorbeeld hiervan is het e-mailgebruik van Gmail. Er wordt een app gedownload bij het datacentrum van Google. Dit is echter maar een klein voorbeeld van de mogelijkheden die er zijn voor het werken in de cloud.

Eigenschappen van de cloud

De zogenaamde hardware die wordt afgenomen om te kunnen werken in de cloud ligt niet bij de gebruiker van de cloud, maar in het datacentrum van de leverancier. Deze hardware zorgt voor de realisatie van de dienst die afgenomen wordt. De enige vereiste die nodig is om gebruik te maken van deze hardware is internetverbinding. Welk apparaat er dan voor wordt gebruikt maakt niet uit!

Voor wie kan werken in de cloud interessant zijn?

De mogelijkheid om te werken in de cloud is voor vele organisaties interessant. De vorm waarin de dienst afgenomen kan worden is erg flexibel. Er kan bijvoorbeeld een contract worden afgesloten waar alleen betaald wordt voor wanneer er daadwerkelijk in de cloud wordt gewerkt of er kan een afspraak worden gemaakt voor een bepaalde schaal. Waarbij het zelfs  mogelijk is deze schaal tussentijds aan te passen. Afhankelijk van de branche of organisatie worden er verschillende eisen gesteld voor het werken in de cloud. Sommige organisaties willen precies weten waar hun data opgeslagen wordt en wat hiermee wordt gedaan. Hiervoor moet per leverancier van de cloud apart contact worden opgenomen.

Welke mogelijkheden biedt de cloud?

Het werken in de cloud biedt de mogelijkheid om met bijna alle software te werken. Apps van een mobiele telefoon draaien al gedeeltelijk op een cloud, maar ook aan de boekhouding of het CRM systeem kan in de cloud worden gewerkt.

Waar bestaat de cloud precies uit?

De cloud bestaat uit verschillende lagen dit zijn de IaaS, PaaS en SaaS.

Waarbij de IaaS de structuur verzorgt van de cloud, de PaaS biedt een platform waar een applicatie geïnstalleerd kan worden en de SaaS verzorgt alles. De keuze welke laag het beste past is voor iedereen anders. Dit is vaak afhankelijk van het type dienst die verleend wordt want het ene voordeel kan voor een andere organisatie een nadeel zijn. Soms worden de verschillende vormen van de cloud zelfs gecombineerd. Dit is afhankelijk van de behoefte van de afnemer. Zo wordt bijvoorbeeld een IaaS afgenomen en daarbij zelf een e-mail en werkplek toegevoegd.

Conclusie

Uiteindelijk levert het werken in de cloud alleen maar voordelen op. Er is alleen maar een internetverbinding nodig voor het werken in de cloud. De keuze van de cloud is echter afhankelijk en van de type organisatie en een eventuele bijbehorende specialisatie. Het is dan ook altijd verstandig om de verschillende mogelijkheden te vergelijken.