De voor- en nadelen van een kantoor aan huis

Veel startende ondernemers en eigenaren van een eenmanszaak kiezen ervoor om een kantoor aan huis te houden. Hierbij hebben ze natuurlijk alle vrijheid. Toch is thuiswerken niet voor iedereen weggelegd, want er zitten ook nadelen aan. Hieronder vind je verschillende voor- en nadelen van thuis werken.

Mag je thuis werken?

Veel mensen vragen zich af of je zomaar een studeerkamer of een ander gedeelte van het huis mag gebruiken als kantoorruimte. Vaak is dit wettelijk gewoon mogelijk, toch zijn er enkele uitzonderingen. Voor sommige bedrijven is het namelijk zo dat deze een vergunning nodig hebben. Maar op het moment dat er niet te veel klanten langskomen en er geen overlast veroorzaakt wordt dan mag het kantoor zich eigenlijk gewoon in huis bevinden. Je kan er ook altijd nog voor kiezen om een kantoor te huren.

De voordelen van thuis werken

Een heel groot voordeel van thuiswerken is de vrijheid die het met zich mee brengt. Je bepaalt zelf wanneer je werkt, hoe je werkt, wat je draagt tijdens het werken of wat je wilt lunchen. Dit wordt voor heel veel mensen als een heel groot voordeel gezien omdat ze gewoon hun eigen ding kunnen doen. Ook heb je geen reistijd, reiskosten, vertraging of andere vervelende dingen die reizen met zich mee brengt. Ook bespaar je natuurlijk kosten als het aankomt op een kantoorruimte. Tenslotte brengt het heel veel rust met zich mee omdat er geen collega’s zijn die je kunnen storen en je bent natuurlijk ook in de buurt van je gezin.

De nadelen van thuis werken

Veel van de voordelen van thuiswerken brengen ook risico’s met zich mee. Het is namelijk zo dat vrijheid discipline vereist en rust kan ook betekenen dat je je eenzaam voelt. Ook is het zo dat wanneer werk en privéleven zich in hetzelfde gebouw afspelen het moeilijk kan worden om dit gescheiden te houden. Het kan zo namelijk voelen alsof je nooit helemaal weg bent van je werk. Daarnaast kan het ook onprofessioneel overkomen als je klanten moet ontvangen in de woonkamer. Het is daarom het beste om er in ieder geval voor te zorgen dat er een wachtruimte is voor je klanten. Tenslotte kan werken in een kantoor er soms toe leiden dat je interessante contacten legt met andere ondernemers en bedrijven. Als je thuis werkt zal het ook zo zijn dat je minder contacten legt en dus apart er op uit moet om te netwerken.